Ljekar objavio šta se dogodi KADA SPAVATE SA SOČIVIMA!

“Spavam sa sočivima i nikada nisam imala problema zbog toga”, rečenica koju je često slušao od svojih pacijenata navela je američkog oftalmologa Patrika Volmera da objavi fotografiju, koja ilustruje do čega može da dovede takvo nemarno ponašanje.

Na Fejsbuk stranici svoje klinike “Vita Eye” u Severnoj Kaliforniji opisao je slučaj pacijentkinje koja je spavala sa sočivima, da bi joj se posle izvesnog vremena u oku razvile bakterije pseudomonas, koje napadaju rožnjaču. Zbog toga joj je vid danas sveden na prepoznavanje obrisa.

Bakterije su se munjevito širile i u roku od 36 sati zahvatile cijelu rožnjaču. Na napadnutim mjestima ostavile su sluzavo bijelo mrtvo tkivo. Pseudomonas je čest razlog oboljenja očiju i za veoma kratko vrijeme može da dovede do slepila.

Zelena boje na nekim fotografijama je rezultat ubrizgavanja kontrasta kako bi napadnuta mjesta bila vidljivija. Volmer je pacijentkinju liječio antibioticima i davao joj je steroide kako bi spriječio stvaranje ožiljaka na rožnjači. Oko pacijentkinje se oporavilo, ali će joj vjerovatno ostati trajno oštećenje vida.

 

Loading..

Image may contain: one or more people and close-up

Image may contain: one or more people and close-up

Loading..

 

 

 

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *