Ako ovo vidite na vašim noktima, ODMAH IDITE DOKTORU!

Bijele mrlje koje se zovu leukonychia mogu da se pojave u nekoliko uzoraka. Obično se javljaju zbog manje povrede na bazi noktiju.Mogu biti i nasljedne, ali u nekim situacijama mogu ukazivati na medicinske probleme.

Tako vas vaši nokti alarmiraju i kako je vrijeme da posjetite ljekara. Bijele mrlje na noktima mogu ukazivati i na bradavice i gljivice (onihomikoza) ili na psorijazu i ekceme koji mogu uticati i na nokte. Bijele mrlje na noktima mogu biti jedan od nekoliko znakova bolesti sarkoidoze koja zahvata kožu, pluća i druge organe. Kada je nokat mekan i ima bijele mrljice, to je stanje poznato kao Plamerov nokat, što može da uputi na hipertireozu.

Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest novija. Pojava horizontalne bijele crte preko cijele površine nokta može da ukaže na srčani zastoj, Hodžkinovu bolest, malariju, pa čak i gubu.

Ako primijetite dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više noktiju, to je znak hipoalbuminemije, sniženog nivoa bjelančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte može izazvati nekoliko akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja, a to su, između ostalog, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna ishrana. Ali, ne brinite, u većini slučajeva te crte su upalna reakcija na infekciju ili povredu.

Nemojte ignorisati promene na noktima jer su one povezane sa zdravljem i više nego što mislite. Često provjeravajte njihovo stanje i time na vrijeme zaštitite svoje zdravlje.

Loading..

 

Loading..

IZVOR: Novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *