OVO SU RANI ZNACI da se u telu pojavio RAK, i na kojem mestu se pojavio!

Rano otkrivanje raka može vam spasiti život. Donosimo vrlo rane pokazatelje da se negde u telu pojavio rak, a po tome gde dolazi do smetnji, može se zaključiti o kakvoj vrsti raka se radi.

Pokazatelji se često mogu videti mnogo pre dijagnoze lekara, samo treba obratiti pažnju. Ovi simptomi se vezuju za različite bolesti, ali ako se učestalo vraćaju, postoji mogućnost da je u pitanju rak.

20 znakova da se u telu možda pojavio rak:

1. Otežano disanje ili nedostatak vazdzha

Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost “hvatanja” vazdzha – prisetili su se kasnije ljudi koji su oboleli od ove opake bolesti.

2. Hronični kašalj ili bol u grudima

Nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju i rak pluća, izaziva simptome kao što su kašalj ili bronhitis. Neki oboleli od raka pluća kazali su da su u početku osećali bol u grudima koja se protezala gore prema ramenu ili dole u ruku.

Onoleli od raka pluća ponekad osećaju bol u grudima
Onoleli od raka pluća ponekad osećaju bol u grudimafoto: Pixabay.com

3. Česte groznice ili infekcije

To mogu biti znakovi leukemije – raka ćelija krvi koji počinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje abnormalnu proizvodnju belih krvnih zrnaca što potkopava sposobnost tela da se bori protiv infekcija.

Loading..

4. Poteškoće s gutanjem

Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Takođe, ponekad mogu biti jedan od prvih pokazatelja raka pluća.

 Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla
Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grlafoto: Profimedia

5. Uvećani limfni čvorovi ili kvržice na vratu, ispod pazuha ili u preponama

Uvećani limfni čvorovi upućuju na promene u limfnom sistemu, što može biti znak da se u telu pojavio rak.

6. Preterano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovi simptomi obično sugerišu da se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim zrncima – što može biti znak leukemije. Tokom vremena, ćelije leukemije istisnu crvene krvne ćelije i trombocite i na taj način narušavaju sposobnost krvi da prenosi kiseonik po telu.

7. Slabost i umor

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsta raka pa to treba posmatrati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se stalno osećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira što dosta spavate, svakako posetite lekara.

Jedan od glavnih simptoma mnoguh vrsta raka je slabost i umor
Jedan od glavnih simptoma mnoguh vrsta raka je slabost i umorfoto: Profimedia

8. Nadutost ili debljanje u području stomaka

Žene s dijagnozom raka jajnika većinom su rekle kako su patile od neobjašnjive nadutosti koja je dolazila prilično naglo i trajala dugo. Potom bi nestala i opet se pojavila.

9. Osećaj sitosti i gubitak apetita

I ovo može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su pričale da nisu mogle da jedu čak i kada su duži period bile bez hrane.

Neobjašnjiva nadutost ukazuje na rak jajnika
Neobjašnjiva nadutost ukazuje na rak jajnikafoto: Profimedia

10. Bolovi u karlici i stomaku

Bol i grčevi u karlici i abdomenu mogu se povezati s nadutosti koja često signalizuje da se radi o raku jajnika. Leukemija, takođe, može da prouzrokuje bol u stomaku – zbog proširene slezene.

11. Rektalno krvarenje ili krv u stolici

To je uobičajen simptom raka debelog creva. Ako vidite krv tokom obavljanja velike nužde, što pre posjetite lekara.

12. Neobjašnjivo mršavljenje

Gubitak težine je rani znak raka debelog creva i drugih vrsta raka probavnog sistema. To može značiti i da se rak već proširio na jetru što utiče na apetit i nesposobnost tela da se pravilno rešava toksina.

Gubitak težine je rani znak raka debelog creva
Gubitak težine je rani znak raka debelog crevafoto: Profimedia

13. Grčevi u želucu ili česti bolovi u stomaku

Mogu ukazivati na rak debelog creva.

14. Crvene, bolne i natečene grudi

Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na upalni rak dojke. Obratite se lekaru ukoliko vidite bilo kakve neobjašnjive promene na dojkama!

Loading..

15. Promena izgleda bradavice

Jednu od najčešćih promena koje žene primete pre same dijagnoze raka dojke su promjene izgleda bradavice. Mogu da postanu spljoštene, uvučene ili okrenute na jednu stranu.

foto: Profimedia

16. Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između ciklusa

Mnoge žene patile su od toga pre nego što im je dijagnostikovan rak endometrijuma ili rak maternice. Ako je i kod vas tako, bilo bi dobro da odete kod ginekologa na vaginalni ultrazvuk.

17. Oticanje lica ili crvenilo

Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primetili su da im je lice natečeno ili neobično crveno. Male tumorske ćelije obično blokiraju krvne sudove u grudima i tako ometaju krv da slobodno cirkuliše glavom i licem.

18. Promene na koži koje ne nestaju

Može se raditi o različitim vrstama raka kože – melanomu, karcinomu bazalnih ćelija i karcinomu pločastih ćelija. Periodično proveravajte izgled kože po celom telu.

Melanom je jedan od najčešćih vrsta raka, zbog toga je neophodno redovno pregledati kožu
Melanom je jedan od najčešćih vrsta raka, zbog toga je neophodno redovno pregledati kožufoto: Profimedia

19. Promene na noktima

Neobjašnjive promene na noktima mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge, ili tačkica ispod nokta – ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra ponekad je pokazatelj da se pojavio rak pluća dok bledi ili beli nokti mogu ukazivati na rak jetre.

20. Bol u leđima ili nižoj desnoj strani leđa

Mnogi oboleli su rekli da je ovo bio prvi znak raka jetre kod njih. Rak dojke se, takođe, često dijagnostikuje preko bolnih leđa – to se ponekad događa jer rak stvara pritisak ili se već proširio na kičmu ili rebra.

 

 

IZVOR: (Espreso.rs/24sata.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *