5 NAVIKA KOJE UNIŠTAVAJU VAŠU JETRU: Ovo može dovesti do ozbiljnih OBOLJENJA, pa čak i SMRTI

Jetra je jedan od najvažnijih organa u vašem telu. Sve što u sebe unesete prolazi kroz jetru. Tamo se obrađuje pre nego što se distribuira u druge delove tela. Jetra igra brojne uloge u fiziološkim procesima organizma i imaj široku lepezu funkcija. Postoji nekoliko loših navika koje mogu dovesti do oštećenja ovog organa.

Stanje u kojem je zdrava funkcija jetre ugrožena, može za čoveka biti smrtonosno. Da biste to sprečili razmislite o tome da se odreknete ovih 5 loših navika jer na duge staze mogu naškoditi vašoj jetri.

1. Preterana konzumacija alkohola

Ova loša navika najčešći je uzrok oštećenja jetare. Previše alkohola u organizmu umanjuje sposobnost jetre da filtrita toksine iz vašeg tela. Do toga dolazi iz razloga što jetra sve svoje resurse koristi ne bi li višak alkohola u organizmu pretvorila u manje toksičan oblik. To može uzrokovati stanje koje nazivamo masna jetra ili dovesti do upalnih procese u ovom važnom organu.

Loading..

2. Prekomerna upotreba lekova

Ukoliko konzumirate različite lekove preko svake mere to može dovesti do toksičnog hepatitisa. Oštećenje može varirati od blažeg upalnog stanja do potpunog zastoja rada jetre.

3. Pušenje

Pušenje je vrlo loša navika koja ima višestruko negativan učinak na zdravlje, uključujući i zdravlje jetre.

Otrovne hemikalije koje se nalaze u dimu cigareta i opterećuju vaša pluća, na kraju u jetri mogu uzrokovati oksidativni stres – stanje u organizmu koje se javlja kada prooksidansi (slobodni radikali) nadvladaju mehanizme antioksidativne zaštite organizma i pritom mogu napasti ćelije jetre.

Loading..

4. Nedostatak sna

Nedostatak sna može dovesti do različitih zdravstvenih komplikacija, a naučna istraživanja su potvrdila da učestali izostanak sna takođe može dovesti do oksidativnog stresa u jetri.

5. Loša ishrana i gojaznost

Gojaznost je često povezana sa sedalačkim načinom života i lošim navikama u ishrani. Loše navike u ishrani mogu dugoročno oštetiti jetru. Konzumiranje pogrešne hrane opterećuje jetru i može uzrokovati nakupljanje masti na samom organu što dovodi do razvoja nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).

 

IZVOR: (Espreso.rs/Ordinacija.vecernji.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *