MNOGI ZANEMARE PODMUKLE ZNAKOVE: Ovo su simptomi da rak buja telom, a važno ih je prepoznati na vreme!

Svi se bojimo i pomisliti na karcinom, ali bitno je proveriti simptome pre nego se dodatno zabrinemo.

U svakom slučaju važno je proveriti sa lekarom o kakvoj bolesti se radi, ali dobro je znati da bez obzira na to o kojoj se vrsti raka radi, uvek je reč o nekim promenama stanica, a iako mnogi oboleli kažu da nisu znali što im se sprema, činjenica je da su neki simptomi zapravo i te kako očiti i vidljivi.

Prepoznate li neki od ovih simptoma odmah se obratite lekaru i rešite nejasnoće:

SVRAB

Jedan od jasnih znakova promena u stanicama jest svrab kože koji je mahom lokalan jer kako telo tretira stanice raka kao pretnju, boreći se protiv njega naletom zdrave krvi, odnosno belih krvnih zrnaca, tako se na području zahvaćenom tumorom povećava protok krvi, što može uzrokovati svrab kože, promenu boje kože ili tipično stezanje.

foto: Profimedia

KRVARENJE

Krvarenje iz bilo kojeg organa, a bez očitih tragova povreda, zahteva hitni odlazak na pregled. Bez odlaganja.

Loading..

KAŠALJ

Bez prehlade ili bolesti dišnih puteva pojavio se kašalj, to je znak je da se u organizmu dogodila neka promena. To može ukazivati na rak pluća, grla, čak i želuca, iako valja znati da i druge vrste tumora znaju odati svoje prisustvo upravo kašljem.

foto: Shutterstock

KVRŽICE

Loading..

Područja na telu, kao što su grudi (muške i ženske), pazusi, limfni čvorovi, trbuh, grlo, testisi… trebali bi se malo češće pregledati, jer ako na njima uočite bilo kakve kvrge i kvržice, znate da je to veliki alarm za uzbunu. Naravno da svaka kvrga ne znači nužno zloćudni tumor, ali je svakako potrebno otići stručnjaku na pregled.

Iako nam je usna šupljina puna neravnina i belih mrljica, ako se nešto od toga poveća i postane očito i neobično, svakako proverite o čemu se radi.

RANE

Ako već duže vreme imate ranicu koja nikako da zaceli, bez nekog logičnog objašnjenja, možda u vama raste tumor koji trenutno uzima svu pažnju vašeg imunološkog sastava koji se zbog toga ne može koncentrisati na zarastanje obične ranice. Stoga budite oprezni ako i vi imate jednu takvu…

PROMENE U STOLICI

Sve što za vas nije normalno jer smo svi individualni, a vezano je uz probavu, odnosno stolicu, treba pažljivo pratiti. Pogotovo ako uočite krv u tragovima ili sluz, odnosno predugo imate proliv ili zatvor. To može biti znak raka debelog creva.

PROMENE U URINU

Primetite li bilo kakvu promenu urina i mokrenja, a znate da niste prehladili mehur, obratite veću pažnju na taj problem te ako promene i dalje budu tu – urin čudne boje i mirisa, tragovi krvi, penasti urin odmah se obratite lekaru.

PROMENE U GLASU

Jedno je promuklost, a nešto drugo promene u visini ili tonu vašeg glasa pa ako primetite takvu neobičnu pojavu, proverite da nije reč o tumoru, odnosnu raku grkljana.

GUBITAK APETITA

Možda nije u pitanju rak, ali ovaj simptom gotovo redovno znače neku vrstu opasnosti po zdravlje.

 

IZVOR: espreso.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *