SPRJEČAVA RAK JAJNIKA, A SVI GA IMAMO U KUĆI: Ovaj lijek ženama spašava život!

Rak materice i jajnika je bolest koja pogađa sve više žena.

Rak jajnika započinje u jajnicima koji imaju funkciju proizvodnje jajašca za oplodnju te hormona estrogena i progesterona. Zatim se širi na zdjelicu i abdomen. Bolest uglavnom pogađa žene u perimenopauzi i postmenopauzi, to jest žene između 50. i 60. godine života.

5ace838d-0100-4bbf-a3b4-67010a0a0a67-rani-simptomi-raka-jajnika-690x480

Najnovija istraživanja su pokazala kako mala doza aspirina može smanjiti rizik od raka jajnika za četvrtinu.

Ovo istraživanje sprovedeno je na Harvardu, a učestvovalo je 205.000 žena. Istraživanje je pokazalo kako one koje su redovno uzimale četvrtinu doze lijeka imale su manje šanse da obole od raka.

Loading..

6c56ce29c5b1a61cd19ffe2522061454-hero

Inače, aspirin se koristi kao lijek protiv bolova još od vremena starih Egipćana koji su otkrili da on pomaže kod bolova na porođaju. Posljednjih godina naučnici su otkrili da ovaj jeftini lijek ima mnogo širu primjenu. On razrjeđuje krv i smanjuje upale i zbog toga može da se koristi u liječenju različitih bolesti, piše “Telegraf.rs”.

Loading..

Aspirin ljekari propisuju kako bi pacijentima smanjili probleme sa srcem jer sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Dokazano je da pomaže u smanjenju rizika od raka crijeva, a sada je sa Harvarda stigla potvrda da može da se koristi i u prevenciji raka jajnika.

aspirin1

Drugo istraživanje je pokazalo da lijekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i naproksen zapravo povećavaju rizik od raka jajnika. 10 tableta nedeljno nekoliko godina povećavaju rizik od raka jajnika za 19 odsto.

aspirin2

Prije uzimanja aspirina, potrebno je da se konsultujete sa svojim ljekarom i nipošto ga nemojte uzimati na svoju ruku.

 

IZVOR:  Novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *